Документарен филм: Свети Јован Шангајски и Сан-Франциски


Со македонски титлови. Святой Иоанн Сан-Францисский. 2013. Режисер: Јуриј Дукин.

На Охридското езеро во манастирот на преподобен Наум се наоѓаат чудотворните мошти на преп. Наум Охридски, ученик и соподвижник на мисионерите св. Кирил и св. Методиј. Јеромонахот Јован многу го почитувал тој светец, кој се смета за особено брз исцелител на душевно-болни. Со света икона на преподобен Наум тој одел по болниците и читал молитви над болни, како што подоцна правел и во Кина над Кинези. Неколку денови пред своето упокоение, тој без некоја видлива причина ги симнал од ѕидот на домашната црква во Сан-Франциско иконите на преп. Наум и на св. Јован Крстител и ги положил на аналој во средината на храмот. По неколку денови, кога ги погледнале иконите, сите го разбрале значењето на изнесувањето на тие икони — владиката умрел спроти празникот на преподобен Наум (2 јули / 19 јуни 1966 г.), а бил погребен во денот на Раѓањето на Јован Претеча.

Извадок од: Блаженный святитель Иоанн (Максимович)

Тропар, гл.5 Попечение твое о пастве в странствии ея, се прообраз и молитв твоих, за мир весь присно возносимых: тако веруем, познав любовь твою, святителю и чудотворче Иоанне! Весь от Бога освящен священнодействием пречистых Таин, имиже сам присно укрепляем, поспешал еси ко страждущим, целителю отраднейший. Поспеши и ныне в помощь нам, всем сердцем чтущим тя.

Tвојата грижа за паствата во нејзиното раселување е образец и на твоите молитви – вознесувани за целиот свет; така веруваме, познавајќи ја твојата љубов, светителу и чудотворец Јоване! Целиот од Бога осветен со свештенодејствување на пречистите Таинства, кои секогаш те закрепнувале, си брзал кај страдалниците, исцелителу најутешителен. Побрзај сега да ни помогнеш и нам кои од сè срце те почитуваме.

Аудио-снимка на проповед од свети Јован (Максимович) со македонски титлови.

Posted in Документарен филм | 1 Коментар

Схиархимандрит Jоаким Парр: За односите меѓу младите

Што ги расипува односите меѓу младите луѓе?
-Со македонски титлови. Извор: pravmir.ru

Posted in Видео, Документарен филм | Напишете коментар

Пајсиј Светогорец. Раѓање. Детство. Младост. [video]

panaguda

Пајсиј Светогорец. Раѓање. Детство. Младост. Година: 2012-2013. Земја: Русија. Жанр: Православни подвижници на благочестието. Режисер: А. Куприн

Филм за еден од најголемите старци на Атон во XX век – Пајсиј Светогорец (1924-1994). Старец Пајсиј е познат со неговите духовни поуки и со подвижничкиот живот. Тој вршел исклучителни аскетски подвизи и бил изобилно надарен од Господа со многу благодатни дарови. Според добиениот божествен повик, духовно воспитувал илјадници луѓе, бил еден од најтрезвеноумните (најрасудителните) старци на новото време. Филмската серија од 6 епизоди (по 50 минути) е основана на житието на старец Пајсиј Светогорец, на спомени и сведоштва од негови духовни чеда, блиски, духовници и други луѓе. Филмот е сниман на места на земскиот живот на старец Пајсиј – на Света Гора Атон, во Грција, на островот Керкира (Крф).

Петтата епизода од филмот (која ви ја предлагам со македонски титлови) е посветена на престојот на старец Пајсиј во Атонската келија Панагуда и на процветот на неговиот духовен живот.

P.S. Благодарност до М., од кого дознав за овој филм и кој го препорача за преведување.

Posted in Видео, Документарен филм | Напишете коментар

Воскресението Христово, извадок од „Господовите празници“ – Миторополит Јеротеј Влахос [audio]

Читање од поглавјето Воскресение Христово – „Господовите празници“ – Миторополит Јеротеј Влахос, превод на јеромонах Атанасиј (Арсоски). Траење: 27 мин. Вметнати се пасхални песнопенија од Бигорски манастир.

Posted in Аудио | Напишете коментар

7 години блог Свиток

Како 656-ти прилог на овој блог од минативе 7 години, составив една историско-археолошка  видео-разгледница од мојот, светиниколски крај.

Posted in Видео, Документарен филм | Напишете коментар

Христос воскресна!

Извадок од Евангелието според Јован 20:19-25 (се чита на Велигденската Вечерна богослужба на различни јазици). Aмериканското православно Аncient Faith Radio (слика=линк) понуди можност слушателите да го снимаат евангелскиот извадок на различни јазици, па така го објавија и на Македонски.

AFR

| Напишете коментар

Троичник бр.39, април 2014

Posted in Троичник списание | Напишете коментар